Funkcja trygonometryczna
Daniel: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji: f(x) = cos2 x − sin x
Jak to rozwiązać?
17 paź 17:35
Eta:
cos
2x=1−sin
2x
f(x)= −sin
2x)−sinx+1 sinx∊<−1,1>
sinx=t
−t
2−t+1
| | 1 | |
dla wierzchołka paraboli tw= − |
| ∊<−1,1> |
| | 2 | |
f( −1) = 2
f(1)=−1 = y
min
17 paź 17:46
ABC:
cos2x=1−sin2x i problem sprowadzi się do funkcji kwadratowej na przedziale domkniętym
17 paź 17:47
ABC:
Eta jak zwykle szybka jak sztacheta na wiejskiej bijatyce
17 paź 17:48
Eta:
Eta .... "sztach
Eta"
17 paź 17:49
ABC: to była zamierzona gra słów, a w kwestii formalnej f(−1) źle policzone
17 paź 17:52
Eta:
f(−1)=1
17 paź 18:04
Daniel: Dziękuję bardzo
17 paź 18:17