ograniczenie ciągu
MeToja: Ciąg ograniczony,
| | 3n | |
Mam sprawdzić czy ciąg jest ograniczony z góry, z dołu: an = |
| |
| | 3n+2 | |
No to dla n = 1 → a
1 35
widać, że ciąg będzie zawsze dodatki oraz zawsze przyjmuje większe wartości niż
35,
zatem czy ciąg nie powinien być ograniczony z dołu dla m =
35, w książce jest napisane,
dla m = 0, ale on nigdy nie przyjmnie wartosci 0.
Tak samo z górnym ograniczeniem, widać że a
n będzie zawsze mniejszy od 1, ale jej nigdy nie
przyjmie, w książce jest napisane że M = 1.
Ale nie przyjmuje tej wartości nigdy, równie dobrze mogę napisać M=2 bo nie wyjdzie poza jej
wartości ani jej nie osiągnie, czy mogę tak napisać na kolokwium, czy muszę się tutaj
ograniczać do tych 0 i 1 bo są one jakieś lepsze?
MeToja: Czy może jeżeli mam taką sytuację, że najmniejszy wyraz ciągu a
1 będzie liczbą wymierną
| | 3 | |
tak jak tu |
| to powoływać się na wartość mniejsza czyli 0, intuicyjnie w górnej na |
| | 5 | |
wartość większą NATURALNĄ?
A jeżeli największy/najmniejszy wyraz to liczba całkowita to powoływać się na tą całkowitą
liczbę, bo
z definicji ograniczoności:
Istnieje M∊R dla każdego n∊N |a
n|
≤ M
wredulus_pospolitus:
oznaczmy:
m −−− ograniczenie dolne
M −−− ograniczenie górne
to że w książce podali m = 0 ; M = 1 nie oznacza, że Ty nie możesz podać m = 3/5 i M = 2
Istotne (na kole czy egzaminie) jest pokazanie skąd wiesz że te wartości na pewno ograniczają
tenże ciąg
O wiele łatwiej (i szybciej) jest pokazać m=0 niż m=3/5, bo do tego drugiego musisz wykazać
monotoniczność ciągu
| | 3n | | 2 | |
Co do M = 1 to pisząc an = |
| = 1 − |
| < 1 masz wszystko co |
| | 3n + 2 | | 3n+2 | |
potrzebujesz