Wyznacz wszystkie liczby zespolone
wesolamartyna23: Wyznacz wszystkie liczby zespolone z spełniajace podane równanie.
Wykorzystaj podstawienie: z = x + iy, gdzie x, y 2 R :
_
z2+2 z=0
17 paź 14:07
ICSP:
x2 + 2xyi − y2 + x − yi = 0
(x2 − y2 + x) + i(2xy − y) = 0
x2 − y2 + x = 0
2xy − y = 0
i masz układ równań do rozwiązania.
17 paź 14:22
ICSP: 2 zgubiłem przy sprężeniu.
17 paź 14:29
wesolamartyna23: Czyli te dwa równania będą:
x2+y2+2x=0
2xy − 2y = 0
17 paź 15:01
wesolamartyna23: Sorry w tym pierwszym
x2−y2+2x=0
17 paź 15:03
ICSP: tak
17 paź 15:23