Narysuj trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątna przyległa do kąta α...
maturzysta: Witam, proszę o pomoc
Narysuj trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątna przyległa do kąta α ma długość 4cm., a
sinus tego kąta jest równy 2/5.
Jakby ktoś miał chwilę się do tego zabrać byłbym bardzo wdzięczny, obliczenia pozostałych boków
trójkąta nie sprawiają żadnego problemu, ale jak z zadania wynika należy ten trójkąt narysować
a narysowanie pozostałych boków (których dokładne miary da się obliczyć) graniczy z cudem o
ile w ogóle jest możliwe. Podejrzewam że robię coś nie tak.
Za wszelką pomoc od razu dziękuje
17 paź 13:58
Jerzy:
Pokaż te obliczenia.
17 paź 14:07
maturzysta:
a/c = 2/5
a = (2/5)c
42 + ([2/5]c)2 = c2
16 + (4/25)c2 = c2
16 = (21/25)c2
c2 = 400/21
c = 20/√21 = (20√21)/21 cm
a = (2/5) × (20√21)/21 = (8√21)/21
c − przeciwprostokątna
a − liczona przyprostokątna
17 paź 14:36
Jerzy:
Zrób rysunek i zobaczysz , gdzie błądzisz.
17 paź 14:46
Jerzy:
| a | |
| = tgα i teraz policz tgα , a potem a |
| 4 | |
17 paź 14:51
maturzysta: Chyba za długo już nad tym siedzę, jaki ma być to rysunek jakie wartości mają przyjąć boki?
17 paź 15:05
maturzysta: Pusta głowa, zaciąłem się, nawet Twoje wskazówki nic mi już nie mówią.
17 paź 15:11
Jerzy:
Szukasz przyprostokątnej leżącej naprzeciw kątą α, i nagle uznajesz,że on wynosi 4. Najpierw
oblicz tgα i wtedy obliczysz drugą przyprostokątną a , podczas gdy druga wynosi 4.
17 paź 15:18
Mila:
| | 2 | |
1) rysujesz trójkąt prostokątny ACB, w którym : sinα= |
| i a=2k, c=5k |
| | 5 | |
dla k=3cm
a=6cm, c=15cm
2)
Kreślisz okrąg O(A, 4cm) −otrzymujesz punkt C' na przyprostokątnej AC
Wystawiasz prostopadłą do AC w punkcie C'− otrzymujesz punkt B' na przeciwprostokątnej
| | 2 | |
3) ΔAC'B'∼ΔACB⇔sinα= |
| i | AC'|=4cm |
| | 5 | |
Jeśli masz pytania to pisz.
17 paź 17:55
maturzysta: Dziękuje, wszystko jasne oprócz tego dlaczego k równa się akurat 3 cm.
18 paź 13:49