granica
anonim123: | | (−0,8)n | |
Jak policzyć granicę z |
| ? |
| | 2n−5 | |
17 paź 12:12
wredulus_pospolitus:
|−0,8| < 1 −−−> lim (−0.8)
n = 0
związku z tym

A granicę najszybciej (i powiedzmy 'poprawnie z literą prawa') będzie policzyć z tw. o 3
ciągach
17 paź 12:18
anonim123: czyli np. (−1)n nie będzie miało granicy ale (−0,8)n będzie miało? Twierdzenia o trzech
ciągach
jeszcze nie mieliśmy. Nie wiem co dalej z tym zrobić
17 paź 12:29
wredulus_pospolitus:
hmmm ... a co mieliście
17 paź 12:32
wredulus_pospolitus:
niekoniecznie ... akurat gdyby było (−1)n w liczniku a nie (−0.8)n to i tak granicą byłoby 0
(w tym przypadku) ze względu na mianownik który dąży do ∞
17 paź 12:33
anonim123: czyli nie potrzeba żadnych obliczeń, bo ja to zrobiłam bez nich?
Mieliśmy definicję granicy ciągu i przykłady
17 paź 16:30
anonim123: wreduluspospolitus dlaczego piszesz że (−0,8)n ma granicę?
17 paź 16:51
anonim123: Proszę aby ktoś to wytłumaczył
17 paź 17:03
6latek: Twierdzenie
jesli q jest liczba rzeczywista to
lim n→
∞ q
n = 0 dla |q|<1 to co napisal CI wredulus
=1 dla q=1
= +
∞ dla q>1
nie istnieje dla q≤−1
| | 0 | |
W zwiazku z tym |
| =0 a to juz wiedzielas / aś w szkole podstawowej  |
| | coś tam | |
17 paź 17:40
anonim123: Czyli np. (−5)n to będzie granica równa plus nieskończoność?
17 paź 17:44
anonim123: pomyłka nie istnieje w tym przypadku
17 paź 17:50
anonim123: Dziękuję
17 paź 18:11
anonim123: A jeżeli w liczniku byłoby (−1)n a w mianowniku 2n−1 to wtedy mogę rozpatrzeć dwa przypadki w
jednym
w liczniku będzie −1 a w drugim 1?
17 paź 18:44
wredulus_pospolitus:
możesz ... i tedy wyjdzie Ci w każdym przypadku granica 0, więc ciąg będzie miał granicę
możesz też zauważyć, że masz tutaj lim a
n*b
n gdzie a
n = (−1)
n jest ograniczony, a b
n =
Na mocy 'odpowiedniego' twierdzenia (które de facto mówi to co napisałem) oznacza, że lim
a
n*b
n = 0
17 paź 18:59
anonim123: Dzięki
17 paź 19:01