liczby zespolone
m: Oblicz
√− 3 + 4i . Bardzo proszę o wytłumaczenie skąd się to bierze.
Wiem, że trzeba policzyć:
|z| = 5
I co dalej?
17 paź 10:11
wredulus_pospolitus:
−3 = 1 − 4 = 12 + (2i)2
4i = 2*1*(2i)
więc:
(−3 + 4i) = (1 + 2i)2
17 paź 12:28
kerajs: Gdyby, zamiast zgadywania, pojawiły się rachunki to nie brakłoby drugiego rozwiązania:
(−1−i2)2=−3+i4
17 paź 12:52
wredulus_pospolitus:
@kerajs −−− toć ja nie skończyłem zadania ... zapisałem tylko wzór skróconego mnożenia ... a to
już autor wątku powinien wiedzieć, że z postaci √x2 otrzymuje dwa rozwiązania x i −x
17 paź 13:14