Granica
Patryk: Oblicz granicę ciągu: 2x(
√x−1 −
√x+5)
Zrobiłem to sprzężeniem, ale potem nie wiem jak ruszyć bo wychodzi symbol nieoznaczony
| | −12x | |
Wyszło tyle: |
| |
| | √x−1 + √x+5 | |
16 paź 21:28
ICSP: | | −12n | | −12√n | |
an = 2n(√n − 1 − √n + 5 = |
| = |
| → |
| | √n−1 + √n+5 | | √1 − 1/n + √1 + 5/n | |
−
∞
16 paź 21:33
Patryk: Czyli tak: wyciągnąłeś z obydwu pierwiastków mianownika n, wyciągnąłeś przed nawias √n i
skróciłeś je z n w liczniku i dlatego w liczniku został √n, tak?
16 paź 21:44
ICSP: tak
16 paź 21:46
Patryk: Ok, dzięki za pomoc
16 paź 21:47