rozdanie 4 asy
prawdopodobienstwo: Ile niezaleznych rozdan w brydza nalezy wykonac, aby prawdopodobienstwo otrzymania co najmniej
raz czterech asów przez ustalonego gracza było nie mniejsze niz 0,5?
Wyszło mi n=3
Zrobiłem negację otrzymania 4 asów, czyli bierzemy sobie gracza, który wylosował do 3 asów,
wtedy może to zrobić na 51*50*49*48...*39
|Ω| = 52*51*50*49*...40
| | 1 | |
i teraz mamy się dowiedzieć, po którym rozdaniu będzie to mniejsze niż |
| . |
| | 2 | |
Czyli
jest to prawda dla n ≥ 3
Ale tak na logikę, to bez sensu, że tylko 3.
Pytający:
"Zrobiłem negację otrzymania 4 asów, czyli bierzemy sobie gracza, który wylosował do 3 asów,
wtedy może to zrobić na 51*50*49*48...*39"
Bez sensu te obliczenia.

Niech:
A // dany gracz otrzymał 4 asy w danym rozdaniu
A' // dany gracz nie otrzymał 4 asów w danym rozdaniu
B
n // dany gracz w n niezależnych rozdaniach otrzymał co najmniej raz 4 asy
B
n' // dany gracz w n niezależnych rozdaniach ani razu nie otrzymał 4 asów
Wtedy:
P(A') = 1 − P(A)
P(B
n') = (P(A'))
n
P(B
n) = 1 − P(B
n') = 1 − (P(A'))
n = 1 − (1 − P(A))
n
Czyli równanie do rozwiązania to:
Inaczej:
Rozwiąznie dla n ∊ ℕ to n ≥ 263.