teoria niezalezne zdarzenia
prawdopodobienstwo: dwa zdarzenia są niezależne, mają prawdopodobieństwo a. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
zajdzie dokładnie jedno z nich?
wg mnie:
2a(1−a)
Proszę o sprawdzenie.
16 paź 11:30
getin:
też mi tak wychodzi
P(A) = a
P(B) = a
Niech P(A∩B) = x
Wówczas P(A\B) = a−x oraz P(B\A) = a−x
P(A)*P(B) = P(A∩B) z warunku na niezależność
a*a = x
x = a2
Prawdopodobieństwo że zajdzie dokładnie jedno z nich to P(A\B) + P(B\A)
zatem a−x + a−x = 2(a−x) = 2(a−a2) = 2a(1−a)
16 paź 11:42
prawdopodobienstwo: i analogicznie będzie w przypadku n=3,4,5... prawda?
Po prostu n*a*(1−a)n−1 gdzie a to prawdopodobieństwo danego zdarzenia.
16 paź 12:29
Pytający:
Tak.
16 paź 17:31