Wyznacz część wspólną obszarów (3 wymiary)
ZGoryDziekuje:

Hej, chciałabym rozwiązać graficznie nierówności z 3 niewiadomymi, tak, aby funkcja f była
zmaksymalizowana.
Dana funkcja to f(x
1,x
2,x
3)=12x
1+18x
2+12x
3. Ale chyba nie ma to znaczenia, zwracają uwagę
na to, o co chcę zapytać.
Kolorami wyznaczone linie mają tworzyć (chyba)płaszczyzny
Płaszczyznę różową wyznaczyłam z nierówności:
1,5x
1+3x
2+4x
3≤1500
A płaszczyznę niebieską z nierówności:
3x
1+2x
2+x
3≤1200
Mam problem z wyznaczeniem części wspólnej tych dwóch płaszczyzn. Ile ta płaszczyzna będzie
miała wierzchołków? Jak wyznaczyć ich współrzędne?
Podane nierówności oraz funkcja wynikają z treści zadania.
Czy istnieje jakiś ogólnodostępny program, który zaznaczy podane ograniczenia na wykresie?

Przepraszam za chaos, ale treść zadania wynika z jego ekonomicznej interpretacji.
16 paź 00:04
ZGoryDziekuje: Kolejnymi x−ami chciałam oznaczyć odpowiednie osie. Rysunek oczywiście wykonałam na kartce
papieru. Tu mam problem z jego pokazaniem.
16 paź 00:05
jc:
f(x,y,z)=6(2x+3y+2z)
3x+6y+8z ≤ 3000, niektórzy nie lubią ułamków
3x+2y+z ≤ 1200
x=−10t
y=21t
z=−12t
t ≥ 0
x, y, z spełniają nierówność
f(x,y,z)=114t może być dowolnie duże!
16 paź 10:42
ICSP: Jeśli mnie pamięć nie myli to przecięcie dwóch płaszczyzn jest prostą.
16 paź 11:12
jc: Pewnie zgubiły się jakieś nierówności...
16 paź 11:13
ZGoryDziekuje: Każda nierówność odpowiada za płaszczyznę, pierwsza za różową, a druga za niebieską. Ich
przecięcie spowoduje powstanie bryły, ale nie umiem jej sobie wyobrazić, ani zaznaczyć. Więcej
warunków w zadaniu nie ma.
16 paź 11:29
jc: Dwie płaszczyzny są równoległe lub przecinają się wzdłuż prostej. W tym drugim przypadku
dzielą przestrzeń na 4 kliny.
Czy na pewno nie było mowy o innych ograniczeniach?
16 paź 11:43
ZGoryDziekuje: x1,x2,x3 są ≥0
16 paź 11:59
ZGoryDziekuje: Więc zapomniałam dodać, że rozpatrujemy przestrzeń dla dodatnich x1,x2,x3.
16 paź 12:00
jc:

No to teraz masz 5 płaszczyzn.
| x | | y | | z | |
| + |
| + |
| ≤ 1, niektórzy nie lubią ułamków |
| 1000 | | 500 | | 325 | |
płaszczyzny przecinają osie y=z, x=z, x=y
odpowiednio w punktach:
(1000,0,0), (0,500,0), (0,0,350)
(400,0,0), (0,600,0), (0,0,1200)
(0,0,), (400,0,0), (0,500,0), (0,0,350)
Poszukaj dwóch dodatkowych wierzchołków (końców niebieskiego odcinka).
16 paź 12:13
jc:

Nie opisałem osi. Mam być tak, jak na drugim rysunku.
y=0
3x+8z = 3000
3x+z = 1200
x=? z=?
z=0
3x+6y = 3000
3x+2y = 1200
x=? y=?
16 paź 12:17
ZGoryDziekuje: Jeden koniec (ten położony niżej) to w przybliżeniu (314,29 ; 0 ; 257,14)?
16 paź 12:18
ZGoryDziekuje: Przepraszam, rysowałam trochę inaczej, ale wyszły mi wierzchołki (314,29 ; 0 ; 257,14) oraz
(100 ; 450 ; 0)
16 paź 12:20
jc: Sprawdź, mogłem coś pomylić.
Teraz wystarczy sprawdzić wartości funkcji w wierzchołkach.
To zadanie z programowania linowego. Na pewno na jakieś stronie www można wpisać dane
i otrzymać odpowiedź.
16 paź 12:34
ZGoryDziekuje: Jest poprawnie

Maksymalna wartość funkcji jest osiągana w wierzchołku F i wynosi 9300.
Łatwiej chyba rozwiązać to zadanie z użyciem programu dualnego. Prosząc o metodę graficzną
przy 3 zmiennych decyzyjnych profesor chciał chyba dostarczyć nam rozrywki

Dziękuję za
bezcenną pomoc!
16 paź 14:10