Funkcja odwrotna do funkcji
B.: Dobry wieczór,
Mam problem z dwoma przykładami funckji dla, których należy obliczyć funkcję odwrotną.
Próbowałam wprowadzić logarytm żeby jakoś wyprowadzić x ale nie wyszło mi nic mądrego.
Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc lub jakieś porady. Pozdrawiam

γ=3
x/(1+3
x)
y=3/log
2 x
14 paź 23:13
ABC:
to dość proste jest
w pierwszym przy założeniu 0<y<1 masz
y+y3
x=3
x
y=3
x−y3
x=3
x(1−y)
14 paź 23:36
kropeczka: Czy wynik nie powinien wyjść na minusie, ponieważ przy mnożeniu przez mianownik nie powinno
dojść do zmiany znaku?
I wynik, który wyszedł na końcu to wynik z obliczenia funkcji, aby była odwrotna nie należy
zamienić miejscami znaku x i y?
15 paź 00:37
wredulus_pospolitus:
do zmiany znaku 'czego'

Nie masz tutaj nierówności przecież
I tak ... na samym saaaamym końcu 'zamieniamy miejscami x i y'
15 paź 01:21
kropeczka: Dziękuję, najwidoczniej coś mi się pomyliło z tym znakiem
15 paź 10:56