przedstawienie w postaci graficznej.
Marcel: Zaznaczyc na p laszczyznie zbior punktow odpowiadajacy liczbom zespolonym
spe lniajacym warunki:
sin(π|z + 2i|) > 0
Dowiedziałem się, że robi to się wstawiając argument sint za coś nie wiem dokładnie za co
14 paź 21:27
wredulus_pospolitus: Jak już kopiujesz z jakiegoś arkusza to przynajmniej popraw oznaczenia
14 paź 22:15
Marcel: Coś źle przekopiowałem?
14 paź 22:30
Marcel: Nie wszystko w porządku jest raczej
14 paź 22:30
Maciess: Najpierw rozważ sobie dla sinusa z obciętą dziedziną do okresu podstawowego.
Kiedy sinus jest mniejszy większy od 0?
0<argument<π
Ale u nas argument to modul liczby zespolonej mnozonej przez cos tam.
Przedstaw z=x+yi
0<|x+(y+2)i|<1 (wyjdzie okrąg)
Myśle, że modul liczby zespolonej potrafisz wyliczyc i tutaj dasz sobie rade juz z
przedstawieniem na płaszczyźnie.
Ale teraz rozważając sinusa na całej prostej R musimy to uogólnić. To już dla ciebie.
Jak dobrze widze to wyjdą coraz cieńsze pierścienie.
14 paź 22:34
Marcel: A czy w argumencie nie znajdzie się też π tzn π|x+(y+2)i|
14 paź 22:39
Maciess: No tak, mialem na mysli argument sinusa czyli całe to wyrazenie. Zamiast argument wstaw sobie
to twoje t.
14 paź 22:57
Marcel: Teraz się pogubiłem, jak z tym π?
14 paź 22:59
Marcel: Znaczy ja rozumiem, że π wlicza się do argumentu bo znajduje się w nawiasie sin?
14 paź 23:02
Marcel: Czy to zostawić na potem tzn to π?
14 paź 23:03
Marcel: Dobrze mam tak
0 < x2 + (y+2)2 < π2
i teraz mam problem jak zdefiniować π2 jako promień tzn długość odcinka?
14 paź 23:10
Marcel: A nie pomyliłem się, będzie to
0 < x2 + (y+2)2 < 1 bo pi nam skróci pi
14 paź 23:15
Marcel: Panie @Maciess dobrze dedukuje?
14 paź 23:16
Maciess: Wydaje mi sie ze mylisz argument liczby zespolonej z argumentem funkcji.
14 paź 23:18
Marcel: Dlaczego?
argumentem funkcji będzie π|z+2i|, niech będzie, że π|z+2i| = α
sinα > 0 wtedy gdy ∊ 0<α<π
rozpatrując argument π|z+2i| w 0<α<π otrzymam 0 < x2 + (y+2)2 < 1 a to jest pierścień
14 paź 23:21
Marcel: Tylko nie zaborczo wiem o co chodzi z tym sinusem
14 paź 23:21
Maciess: To było do wczesniejszych postow bo nie odswiezylem. 23:15 jest okej.
Teraz licz dla sinususa w calej dziedzinie
Czyli sint>0 a potem twoje t=π|z+2i|
I jak to bedzie ogólniej wyglądało.
PS. Jestes na UJ?
14 paź 23:22
Marcel: Czyli dobrze rozumiem, że teraz zamiast 0 < t < π mam napisać 0 < t < 2π? Tylko dlaczego,
przecież sin nie jest dodatni w takim przedziale?

ale w takim wypadku promień pierścienia
wzrośnie do 2.
Ad Ps. Agh WIEiT
14 paź 23:30
Marcel: Na Uj brakło punktów
14 paź 23:30
Maciess: W sensie sinx>0 to tak po szkolnemu
2kπ<x<(2k+1)π k∊ℤ
Czyli x nalezy do takiej nieskonczonej sumy przedzialów.
My rozpatrzylismy tylko dla jednego przedzialiku. Trzeba do uzupelnic
14 paź 23:35
Maciess: Najpierw zastanów się nad trywialnym przykladem k<0 (u ciebie x jest modułem czyli..)
Jak nie widzisz od razu to przelicz sobie dla k równego 1,2,3,4 (mysle ze az za duzo zeby
zauwazyc zasade). I tak będzie cięzko to narysowac, bo promienie będą niecałkowite.
14 paź 23:41
Marcel: No to tak, dla
k = 0, 0 < x
2 + (y+2)
2 < 1
k = 1, 4 < x
2 + (y+2)
2 < 9
k = 2, 16 < x
2 + (y+2)
2 < 25
k = 3, 36 < x
2 + (y+2)
2 < 49
Dobrze rozumuje?
14 paź 23:47
Marcel: Jednak zasada na której to się zwiększa jest dla mnie nie jasna
14 paź 23:48
Marcel: No tylko że w takich sposób tych promieni jest ∞
14 paź 23:49
Maciess: No tak. Ale to zadanie ma raczej sluzyc temu zebys zobaczyl jak ten zbior ogolnie wyglada.
Zastanów sie co sie dzieje dla bardzo duzych k.
14 paź 23:57
Marcel: No Nie wiem, nie umiem wyobrazić sobie nieskończoności

Tylko jak do czegoś takiego
sformułować odpowiedź?
14 paź 23:59
Maciess: Nie wiem jak ci tutaj bardziej pomoc. Zacznij sobie rysowac ten zbior dla tych które wyliczyles
i zobaczysz zasade.
15 paź 10:55