Liczby zespolone oblicz Rez i Imza
wesolamartyna23: Oblicz Rez oraz Imz jeżeli:
___
z=(2−3i) * (3+i)2 / i1223 + 3 +2i
14 paź 20:30
wesolamartyna23: miało być po znaku dzielenia i123
14 paź 20:31
getin:
Sprzężenie 2−3i wynosi 2+3i
Licznik:
L = (2+3i)(3+i)
2 = (2+3i)(9+6i+i
2) = (2+3i)(9+6i−1) = (2+3i)(8+6i) =
= 16+12i+24i+18i
2 = 16+36i−18 = 36i−2
Mianownik:
M = i
123+3+2i = (i
2)
61*i+3+2i = (−1)
61*i+3+2i = −i+3+2i = 3+i
| L | | 36i−2 | | (36i−2)(3−i) | | 108i−36i2−6+2i | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| M | | 3+i | | (3+i)(3−i) | | 9−i2 | |
| | 110i+36−6 | | 110i+30 | |
= |
| = |
| = 11i + 3 |
| | 9−(−1) | | 10 | |
Rez = 3
Imz = 11
14 paź 20:36