rownanie
ania: czy zapis sin3(x) a (sin x)3 sie czyms rozni
jak rozwiazac takie rownanie
sin3(x)− 0,5 sin2(x)−0,5sin x+0,25≤0
wstawic pomocnicza t, t∊[−1,1]
14 paź 19:53
chichi:
sin2x=(sinx)2
sinx2=sin(x)2
14 paź 19:57
jc: Oba zapisy oznaczają to samo.
Tak, pomocnicza zmienna pomoże, choć nazwałbym ją s od sinus, a nie t od ...
14 paź 19:58
ania: wyszlo mi sin x∊[−1,−√2/2] ∪ [1/2,√2/2]
14 paź 20:00
ania: to znaczy ze x∊[−3π/4;−π/4]∪[ π/6;π/4]∪[π/4;π/6]
bardzo prosze kogos o sprawdzenie szczegolnie czy to dobrze odczytalam
14 paź 20:01
chichi:
t
3−0,5t
2−0,5t+0,25≤0, gdzie sinx=t, t∊<−1,1>
| | 1 | | 1 | | 1 | |
t2(t− |
| )− |
| (t− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | | √2 | |
(t− |
| )(t− |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
...
14 paź 20:04
chichi: @ania jesteś pewna tego ostatniego przedziału, co to za masło maślane ([ π/6;π/4]∪[π/4;π/6]), a
co z okresem?
14 paź 20:24
14 paź 20:25
ania: okres to wiadamo wszedzie +2kπ, k∊Z
dobra widze ostatni przedzial mial byc [3π/4, 5π/6]
czy teraz jest to dobrze zrobione
dobrze uwzlednilam ta −1 przy przedzialach?
15 paź 07:40