1 | ||
w(x)=x4+x2+1, p(x)=x+ | ||
2 |
1 | 1 | 1 | 21 | |||||
W(− | )= | + | +1= | |||||
2 | 16 | 4 | 16 |
x4+x2+1 | 2x4+2x2+2 | ||
= | |||
x+12 | 2x+1 |
1 | ||
−(−x3− | x) | |
2 |
5 | ||
0+ | x2+2 | |
2 |
5 | 5 | |||
−( | x2+ | x) | ||
2 | 4 |
5 | ||
− | x+2 | |
4 |
5 | 5 | |||
−(− | x− | ) | ||
4 | 8 |
21 | ||
0+ | ||
8 |
2x4+2x2+2 |
| |||||||||||
= | ||||||||||||
2 | 2 |
1 | 21 | |||
x4+x2+1=(x3−(1/2)x2+(5/4)x−(5/8))*(x+ | )+ | |||
2 | 16 |
1 | ||
(x4+x2+1):(x+ | ) | |
2 |
1 | ||
− | | 1 | 0 | 1 | 0 | 1 | |
2 |
1 | ||
Liczba ujemna (− | ) to liczba zerująca dwumian | |
2 |
1 | 1 | 1 | 21 | |||||
R=W(− | )= | + | +1 = | |||||
2 | 16 | 4 | 16 |
1 | ||
(x+ | ) przed nawias ![]() | |
2 |
1 | 1 | |||
W(x) =x3(x+ | )− | x3+x2+1 | ||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 5 | |||||
W(x) =x3(x+ | )− | x2(x+ | )+ | x2+1 | ||||
2 | 2 | 2 | 4 |
1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 5 | |||||||
W(x)=x3(x+ | )− | x2(x+ | )+ | x(x+ | )− | x+1 | ||||||
2 | 2 | 2 | 4 | 2 | 8 |
1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 5 | 1 | 5 | |||||||||
W(x)=x3(x+ | )− | x2(x+ | )+ | x(x+ | )− | (x+ | )+ | +1 | ||||||||
2 | 2 | 2 | 4 | 2 | 8 | 2 | 16 |
1 | 1 | 5 | 5 | 21 | ||||||
W(x)=(x+ | )(x3− | x2+ | x− | )+ | ||||||
2 | 2 | 4 | 8 | 16 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |