Logika matematyczna
Marcinkiewicz: Proszę was o pomoc

Wyszło mi, że to twierdzenie nie jest tautologią
[(p⋀(~q)) ⇒ r] ⇒ q
końcowo wyszło mi:
0
0
1
1
0
0
1
1
14 paź 15:07
wredulus_pospolitus:
no i

Co związku z tym
14 paź 15:14
wredulus_pospolitus:
Zaczniijmy od tego ... że
'zdanie' => q ma szansę nie być prawdą jedynie gdy mamy:
'zdanie' = 1 i q = 0
w takim razie
(p ∧ (~q)) => r musiało by być prawdą przy założeniu, że q = 0 ... co łatwo osiągnąć,
wystarczy wziąć p = 1 i r = 1
Więc tak ... to nie jest tautologia
14 paź 15:18