ilość atomów
Layla: Mam zadanie:
Płyta kompaktowa ma średnicę równą 12cm, a średnica otworu wynosi 2cm. Ile atomów srebra
potrzeba do posrebrzenia 1000 takich płyt, jeśli grubość warstewki srebra wynosi 250 atomów.
Przyjmij, że atom srebra ma średnicę równą 320pm.
Zupełnie nie wiem jak to wyliczyć.
14 paź 13:15
wredulus_pospolitus:
Krok 1: oblicz powierzchnię jednej płytki
Krok 2: oblicz ile atomów srebra potrzeba do 'zapełnienia' płytki
Krok 3: przemnóż to przez grubość dla płytki (250 atomów)
Krok 4: przemnóż przez ilość płytek (1000)
14 paź 13:36
wredulus_pospolitus:
warto też wiedzieć jak zamienić jednostki z cm na pm
14 paź 13:38
Layla: Krok 1 :
P1=62=36π
P2=12=π
Pp=35π≈110cm2
Krok 2 :
nie wiem jak policzyć
ja to próbowałam przez objętości ale w trakcie liczenia zauważyłam, że między atomami będą
dziury, które trzeba odliczyć (nie wiem w jaki sposób)
14 paź 13:40
Layla: 1pm=1*10−12m=1*10−10cm
14 paź 13:41
wredulus_pospolitus:
1 atom srebra ma 320pm ... stąd ... jaką powierzchnie zajmuje

Więc ile ich potrzeba do
zajęcie 35π cm
2
14 paź 13:42
wredulus_pospolitus:
czyli 1cm = 1010 pm
czyli 1cm2 = 10100 pm2
14 paź 13:42
wredulus_pospolitus:
czyli 35π cm2 = 35π * 10100 pm2
14 paź 13:43
wredulus_pospolitus:
Taka uwaga −−− atom srebra jest tak 'niewielki' w porównaniu z powierzchnia płytki, że
przyjmujemy że układając atomy 'pozatykamy wszystkie dziury'
14 paź 13:45
Layla: To tak:
| 35π*10100 | |
| =0,0013671875*10100 |
| 25600π | |
0,00137*10
100*250*1000=0,3478*10
103=3,478*10
102 i wychodzi dużo za dużo...chyba, że
nie o to Ci chodziło
14 paź 13:57
Layla: albo i nie
14 paź 14:03
wredulus_pospolitus: Więc wychodzi za dużo czy jednak nie
14 paź 14:15
Layla: w sumie to nie wiem
14 paź 14:16
wredulus_pospolitus:
A co wiesz
14 paź 14:17
wredulus_pospolitus: to masz odpowiedź do tego zadania, czy nie

14 paź 14:17
Layla: że nic nie wiem
14 paź 14:17
Layla: mam odpowiedzi ale to jest pod zadanie zadania
i teraz nie wiem czy dalszą część zanana liczę źle czy to jest źle
14 paź 14:18
wredulus_pospolitus:
a co dalej masz
14 paź 14:19
wredulus_pospolitus:
albo dajesz całe zadanie tutaj
14 paź 14:20
Layla: Mam policzyć ile gramów srebra potrzeba jeżeli gęstość srebra wynosi 10,49g/cm3
I zadanie niby trywialne no bo w gęstości 10,49 Ag 1 mol Ag waży ≈108g i z proporcji ( tak mi
się wydaję ), ale ja już nic nie wiem xd
14 paź 14:23
wredulus_pospolitus:
hmmm
gęstość to 10.49 g/cm3
mamy powierzchnię 35πcm3 i grubość to 250 atomów = 80'000 pm = 8*10−6 cm
więc V = 280π*10−6 cm3 ≈ 8.796459*10−4 cm3
więc potrzeba nam ≈ 9.22749*10−3 g srebra
14 paź 14:29
wredulus_pospolitus:
Co prawdą chemię miałem ho ho i jeszcze trochę ... ale to chyba załatwia sprawę
14 paź 14:30
wredulus_pospolitus:
tam miało być .... mamy powierzchnie 35πcm
2
14 paź 14:30
Layla: Dziękuję
14 paź 14:48