granice
MeToja: Co zrobiłem źle w granicy:
| √x2+x+1 | |
limx−>−∞ |
| = limx−>−∞ √2+1x+1x2 = √2, ma wyjść − √2 |
| x | |
więc
√2+0+0 =
√2
Pomoże ktoś?
13 paź 19:01
wredulus_pospolitus:
to jest
√x2 + x+1 czy
√x2 + x + 1
13 paź 19:26
wredulus_pospolitus:
patrz jaką granicę liczymy

dzielisz obustronnie przez 'x' który jest jaki

Więc przed ułamkiem powinno się co pojawić
13 paź 19:27
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz ... na przyszłość nie idź na skróty:
| √x2+x+1 | | |x|*√1 + (1/|x|) + (1/x2) | |
lim |
| = lim |
| = |
| x | | x | |
| −x*√1 + 1/|x| + 1/x2 | |
= lim |
| = −1 |
| x | |
13 paź 19:29
MeToja: Racja, dziękuję bardzo
13 paź 20:55