dziedzina
log: czym różni się dziedzina
log3 x2 a dziedzina2 log3x przecież jak w tym drugim przypadku włączę 2 do wykładnika
to będzie to samo
13 paź 17:46
wredulus_pospolitus:
zasadnicza
f(x) = log
3(x
2) <−−− dla x<0 masz x
2 > 0 więc D
f = R\{0}
natomiast w
g(x) = 2log
3(x) <−−− dla x<0 funkcja nie jest określona

to tak samo jakbyś spojrzał na to:
f(x) = x
jaka jest różnica w dziedzinie tych dwóch funkcji
13 paź 17:49
Serce w rozterce : Dziedzine wyznacza sie z wyrazenia poczatkowego
x2>0 to x∊(−∞ 0)∪(0,∞)
13 paź 17:50
Serce w rozterce :

A jesli nie widzisz dlaczego taka dziedzina to patrz na wykres y=x
2
13 paź 17:55
log: dziękuję bardzo dziedzina wyznaczana z wyrażenia początkowego rozjaśniła wszystko, no fakt
zaćmienie
13 paź 18:03