Trójkąt prostokątny. Znajdź sinus
Jabur: Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokatnym jest 2.5raza większy od promienia wpisanego
w ten trójkąt. Podaj sinus większego kąta. Proszę o pomoc
13 paź 16:53
kerajs: Taka zależność jest w trójkącie egipskim.
13 paź 19:51
wredulus_pospolitus:
a −−− przyprostokątna
b −−− druga przyprostokątna
r −−− promień okręgu wpisanego
R = 2.5r −−− promień okręgu opisanego
c = 2R = 5r −−− przeciwprostokątna
a = x + r
b = 5r − x + r = 6r − x
a2 + b2 = c2
x2 + 2xr + r2 + 36r2 − 12xr + x2 = 25r2
2x2 − 10xr + 12r2 = 0
x2 − 5xr + 6r2 = 0
(x−3r)(x−2r) = 0 −−−> x = 3r lub x=2r
stąd:
a = 4r ; b = 3r ; c = 5r
lub
a = 3r ; b = 4r ; c = 5r (czyli ten sam trójkąt)
Więc jak widzisz −−− trójkąt egipski
13 paź 19:58
13 paź 20:10
wredulus_pospolitus: @gamma ... nikt nie napisał, że TYLKO trójkąt egipski spełnia te warunki
13 paź 20:11
Mila:

b>a
|BC|=a, |AC|=b
R=2.5r
1) |AF|=2R−x=|AD|
b=r+2R−x=r+5r−x=6r−x
a=r+x
2) Z tw. Pitagorasa:
(r+x)
2+(6r−x)
2=(5r)
2
x=3r ⋁ x=2r
a=r+3r=4r
b=6r−3r=3r
c=5r
α>β
lub
a=r+2r=3r
b=4r
c=5r
β>α ( jak na rysunku)
Δ przystający do poprzedniego
13 paź 20:43
Mila:
To samo co u Wredulusa, pisałam na raty i nie spojrzałam, że już jest rozwiązanie.
Są też inne sposoby.
13 paź 21:04
Mila:
Inny sposób
c=2R=5r
1)
a+b=2r+2R⇔a+b=7r
a+b=7r /
2
a
2+b
2+2ab=49r
2
25r
2+2ab=49r
2
ab=12r
2
2) a=7r−b
(7r−b)*b=12r
2
b
2−7rb+12r
2=0
Δ=49r
2−48r
2=r
2
a=4r lub a=3r
=============
i liczysz sinusy.
13 paź 21:19
Eta:
Dokładnie taki sposób miałam pisać

Pozdrawiam
Mila .... ( zdrowa?
13 paź 21:21
Eta:
Tylko bez delty

ab=12r
2 i a+b= 7r
to a=4r i b=3r lub a=3r i b= 4r
13 paź 21:24
Mila:
Zdrowa, ale zmęczona ograniczeniami dotyczącymi towarzyskiego życia

Siedzimy w domu, ale nawet dla takich domatorów jak my, teraz to już przesada.
13 paź 21:58
Mila:
Pozdrawiam
13 paź 21:59
getin:
b<a<c − boki trójkąta
r = {a+b−c}{2}
2c = 5(a+b−c)
{ x
2+y
2=1
25x
2+49−70x+25x
2=25
50x
2−70x+24 = 0
25x
2−35x+12 = 0
Δ = 1225−4*25*12 = 25
√Δ = 5
| | 35−5 | | 3 | | 7−5*35 | | 4 | |
x1 = |
| = |
| , y1 = |
| = |
| (nie spełnia założenia x>y) |
| | 50 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 35+5 | | 4 | | 7−5*45 | | 3 | |
x2 = |
| = |
| , y2 = |
| = |
| (spełnia założenie) |
| | 50 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 4 | | a | | 4 | | 4 | |
x = |
| → |
| = |
| → sinα = |
| |
| | 5 | | c | | 5 | | 5 | |
14 paź 08:10
Eta:
Może ktoś poda jeszcze dłuuuuuuuuuuuuuuuuższy sposób
14 paź 11:54