Rówanie zespolone
Marcel: Cześć, mam pytanie, jak rozwiązywać równie zespolone 4 i 6 stopnia?
1) z4 + 3z2 − 4 = 0
2) z6 − (1+i)z3 −2 +2i = 0
13 paź 15:17
ICSP: 1) Podstawienie t = z2
2) podstawienie t = z3
13 paź 15:31
Marcel: A co w przypadku gdy za liczbę zespoloną wstawiam t czyli w 1)
t = z2
I otrzymuje t = −4 oraz t = 1, założenie t>0 jest potrzebne w zbiorze liczb zespolonych?
13 paź 15:41
ICSP: W zbiorze liczb zespolonych nie ma założeń na t.
Każde równanie z2 = liczba zespolona będzie miało dwa rozwiązania.
W ogóle w zbiorze liczb zespolonych nie ma relacji porządku czyli zapis t > 0 nie ma sensu
13 paź 15:52
Marcel: A jak przejść z z = √−4 na z = 2i oraz z = −2i
13 paź 16:00
ICSP: √−4 = 2√−1 = {2i , −2i}
jak tego nie widzisz możesz poprzez układ równań. a,b − liczby rzeczywiste
a + bi = √−4
a2 − b2 + i2ab = −4
a2 − b2 = −4
2ab = 0
a = 0
b = −2
lub
a = 0
b = 2
13 paź 16:05
Serce w rozterce : −4=4i2
13 paź 16:06
Marcel: Widzę poprzesz układ równań ale nie widzę tego w zapisanie 1) @ICSP tak jakby nagle dodajesz
−2i
13 paź 16:11
ICSP: Wynika to bezpośrednio z definicji jednostki urojonej.
Wiesz w ogóle czym jest liczba i?
13 paź 16:15
Marcel: Jednostką urojoną czyli możemy zapisać liczbę 4,0 w sposób 4i
13 paź 16:18
Serce w rozterce : Wydaje mi sie ze raczej powinno byc z2=√−4
Jesli mamy rownanie x2+1=0 w liczbach R nie ma rozwiazania
natomiast w liczbach zespolonych mozna takie rownanie rozwiazac ,bo mozna wyciagnac pierwiastek
kwadratowy z (−1)
Pierwiastkami tymi beda liczby zespolone (i) oraz (−i) czyli √−1=i oraz −i
Teraz i2=−1
−4= 4*i2=4*(−1)
√4*(−1)= √(−1)*√4= i2=2i lub −i2= 2(−i)
13 paź 16:43
Marcel: A dziękuje ślicznie, chyba juz rozumiem o co chodzi. Ma ktoś pomysł na b? Znaczy podstawić to
t2 za z3 ale mi coś nie wychodzi
13 paź 16:57
Marcel: znaczy t = z3*
13 paź 16:58
Serce w rozterce : Az tak bardzo sie nie znam ale dostaniesz do rozwiazania
t
2−(1+i)t−2+2i=0
To juz rozwiazesz wracasz do posdtawienia i mysle ze tutaj beda potrzebne pierwiastki z
jednosci dla rownania stopnia trzeciego
ω
o=1
13 paź 17:33
Mila:
1) t
2−(1+i)t−2+2i=0
Δ=(1+i)
2−4*(−2+2i)=2i+8−8i=8−6i= (−3+i)
2
| | 1+i−3+i | |
t= |
| lub t=1+i+3−i}{2} |
| | 2 | |
t=−1+i lub t=2
2)
z
3=2 lub z
3=−1+i
2.1)
z
3=2
z
0=
3√2
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=z0*(cos |
| +i* sin |
| ) dla k∊{1,2} |
| | 3 | | 3 | |
Spróbuj sam sobie poradzić, pisz w razie kłopotów.
2.2)
z
3=−1+i
Oblicz z
0 z postaci trygonometrycznej
13 paź 18:20
Marcel: w taki sposób, że z6 − (1+i)z3 −2 +2i = 0 otrzymałem:
z3 = t
t2 − (1+i)t −2 + 2i = 0
Δ=8−6i
√Δ = (3−i)(−3+i)
I co zrobić w takim przypadku? Tzn. Co zrobić dalej Bo punkt 2.2 nie rozumiem
13 paź 23:36
Mila:
Źle tam zapisałam ułamek.
Δ=(8−6i)=(−3+i)
2=(3−i)
2 wybierasz jedną wersję: np: (−3+i)
| | 1+i−(−3+i) | | 1+i+3−i | | 1+i+(−3+i) | | −2+2i | |
t= |
| = |
| =2 lub t= |
| = |
| =−1+i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
albo (3−i)
| | 1+i−(3−i) | | 1+i−3+i | | 1+i+3−i | |
t= |
| = |
| =−1+i lub t= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
√Δ to jest zbiór {−3+i,3−i}
14 paź 00:20
Marcel: oki dziękuje

a potem liczę pierwiastek 3 stopnia z tych liczb co wyszyły i finito?
14 paź 00:41
Marcel: BB
14 paź 15:16
Mila:
Tak.
14 paź 17:27