Trygonometria
Kaja: Oblicz wartosci pozostalych f.trygonometrycznych jesli :
Tgα = 2√2
13 paź 13:59
Serce w rozterce : Nalezy tez pamietac ze tg jest dodatni w 2 o 3 cwiartce
13 paź 14:34
ICSP: tg dodatni w 2 ćwiartce ?
13 paź 15:01
chichi: @Serce w rozterce Tangens jest dodatni w 1 i 3 ćwiartce, w 2 ćwiartce dodatni jest tylko sinus.
13 paź 15:03
Serce w rozterce : Przepraszam moj bląd .

Dziękuje za sprostowanie .
13 paź 15:56
Mila:
tgα=2
√2, α∊ I lub III ćwiartki
sinα=2
√2cosα
2) Jedynka trygonometryczna:
(2
√2cosα)
2+cos
2α=1⇔9cos
2α=1 i α∊ I lub III ćwiartki
| | 1 | | 1 | |
cosα= |
| ( I ćw.) lub cosα=− |
| (III ćw.) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2√2 | | 1 | |
3) cos α= |
| , sinα= |
| ,ctgα= |
| − w I ćw. |
| | 3 | | 3 | | 2√2 | |
4) III ćw.
13 paź 21:38