wektory
juliasd: Proszę sprawdzić czy iloczyn wektorowy wektorów a = (r sin ωt, 0, r cos ωt), b = (−r cos ωt, 0,
r sin ωt)
zmienia się w czasie.
12 paź 21:56
12 paź 22:31
juliasd: prosiłabym abyś wytłumaczyła mi to zadanie krok po kroku
13 paź 13:59
Adamm:
liczysz i upraszczasz, i tyle
iloczyn wektorowy masz wzór
najlepiej znać na pamięć
a = (x, y, z), b = (x', y', z')
i j k
x y z
x' y' z'
to jest wyznacznik takiej "macierzy"
(macierz to to nie jest, ale nieformalnie można sobie tak nazwać)
gdzie i, j, k to wektory jednostkowe
i liczysz metodą Sarussa
= i(yz'−zy')+j(zx'−xz')+k(xy'−yx') = a x b
13 paź 16:09
13 paź 17:15