Matematyka Dyskretna
Madzia: Mam problem z zadaniem, siedzę i główkuje jednak nie wiem które podejście jest odpowiednie:
Treść:
Na ile sposobów można wybrać zespół złożony z 15 sportowców pochodzących z 10 krajów tak, aby w
wybranym zespole znalazła się co najmniej jedna osoba z każdego kraju. Zakładamy, że sportowcy
z każdego kraju są nierozróżnialni oraz jest co najmniej 15 sportowców z każdego kraju.
Czy rozwiązanie będzie wyglądało w takiej formie, że:
| |
=> ponieważ należy wybrać 15 sportowców z 10 krajów |
|
| |
=> ponieważ w każdym z dziesięciu krajów jest conajmniej 15 sportowców? |
|
Proszę o pomoc, gdyż najbardziej wybija mnie z myśli informacja o tym że w każdym z kraju jest
co najmniej 15 sportowców.
wredulus_pospolitus:
Krok 1: wybieramy po jednym zawodniku z każdego kraju (zajmują oni w sumie 10 miejsc)
Krok 2: zostaje 5 miejsc, które zajmujemy resztą zawodników, ale uwaga −−− tutaj musimy
rozpatrzeć przypadki (i tutaj jest liczenie)
Będziemy mieli:
5 z jednego kraju
4 z jednego, 1 z drugiego
3 z jednego, 2 z drugiego
3 z jednego, 1 z drugiego, 1 z trzeciego
2 z jednego, 2 z drugiego, 1 z trzeciego
2 z jednego, 1 z drugiego, 1 z trzeciego, 1 z czwartego
po 1 z pięciu państw
Jak więc to teraz policzyć ... mamy w sumie 7 przypadków i najlepiej każdy rozpatrywać osobno
I. 10 z każdego + 5 z jednego (czyli w sumie 6 z jednego i pojedynczy przedstawiciele
pozostałych)
| | | |
* | <−−− wybieramy kraj w którym będzie 6 zawodników * wybieramy pozostałe 9 |
| |
krajów
IV. 3 z jednego, 1 z drugiego, 1 z trzeciego (czyli mamy 4, 2, 2, i reszta po 1)
| | | | | |
* | * | <−−− wybieramy kraj z którego będzie '4', wybieramy dwa kraju z |
| | |
których mamy po '2', wybieramy resztę krajów
Analogicznie pozostałe przypadki
kerajs: Nazwom krajów, uporządkowanych alfabetycznie, przypisuję liczby od 1 do 10. Niech x
i będzie
liczbą zawodników z i−tego kraju. Szukana ilość wyborów zespołu to liczba rozwiązań równania:
x
1+x
2+...+x
10=15
w dodatnich liczbach całkowitych.
Madzia: kerajs czy Twoje rozwiązanie napewno jest dobre?
wredulus
pospolutus wyznaczyłem to zadanie, mógłbyś zerknąć czy dobrze?
1. 10 z każdego, 5 z jednego (czyli 6 z jednego i pojedyńcze z innych)
2. 10 z każdego, 4 z jednego, 1 z drugiego(czyli 5 z jednego,2 z drugiego i pojedyńcze z
innych)
3. 10 z każdego, 3 z jednego, 2 z drugiego(czyli 4 z jednego, 3 z drugiego i pojedyńcze z
innych)
4. 10 z każdego, 3 z jednego, 1 z drugiego,1 z trzeciego(czyli 4 z jednego,2 z drugiego,2 z
trzeciego i pojedyńcze z innych)
5. 10 z każdego, 2 z jednego, 2 z drugiego, 1 z trzeciego(czyli 3 z jednego,3 z drugiego,2 z
trzeciego i pojedyńcze z innych)
6. 10 z każdego, 2 z jednego,1 z drugiego, 1 z trzeciego, 1 z czwartego(czyli 3 z jednego, 2 z
drugiego,2 z trzeciego,2 z czwartego)
7. 10 z każdego i po 1 z pięciu krajów(2 z jednego, 2 z drugiego, 2 z trzeciego, 2 z czwartego,
2 z piątego i pojedyńcze z innych)
Łącznie: 4690 sposobów
Zastanawia mnie całość, jednak najbardziej podpunkty 2 z 3 oraz 4 z 5 ponieważ posiadają taką
samą ilość sposobów. Czy coś tutaj źle robię?
Pozdrawiam Serdecznie