roznowartosciowosc
ania: funkcja roznowartosciowa
x1≠x2⇒y1≠ y2 ta definicje rozumiem
dla kazdego x1 rozne od x2 z czego wynika ze y1 rozne od y2
ale czemu rownowaznie podawana jest definicja funkcji roznowartosciowej jako
y1=y2 ⇒x1=x2
12 paź 10:57
ICSP: prawo kontrapozycji.
12 paź 11:02
wredulus_pospolitus:
Wynika to z logiki.
Implikacja jest fałszywa jedynie gdy mamy zdanie:
1 ⇒ 0
czyli w pierwszej wersji jest to: x1 ≠ x2 ⇒ y1 = y2
zauważ, że jak odwrócimy 'stronami' zdania:
y1 = y2 ⇒ x1 ≠ x2 to także otrzymujemy wersję 1 ⇒ 0 (dla drugiego zdania)
czyli oba zdania są fałszywe dokładnie w tej samej wersji, czyli gdy mamy:
x1 ≠ x2 ORAZ y1 = y2
12 paź 11:10
jc:
(P ⇒ Q) ⇔ [(~Q) ⇒ (~P)]
12 paź 12:34