Dowód nierówności
Damian#UDM: Udowodnij, że
dla a, b ∊ N/{0}
12 paź 00:46
Damian#UDM: b2(√2a−b)2 > 18 , czy to już nie jest rozwiązanie? Z moich przemyśleń i obliczeń, np.
dla a = 1 i b = 1, wynika, że,
najmniejsza przewidywana wartość tego wyrażenia przedstawia się następująco:
(√2a−b)2 ≈ 0,19 dla a=1 i b=1,
(√2−1)2 > 18, dla innych liczb moim zdaniem ta nierówność jest zawsze spełniona.
Czy moja przemyślenia są poprawne? Proszę o pomoc!
12 paź 00:53
a7: nie wiem czy dobrze liczę ale dla a=4 i b=8 nie wychodzi mi
12 paź 00:58
a7: nie, jednak źle policzyłam ...
12 paź 00:59
a7: no to chyba dobrze!
12 paź 01:05
Damian#UDM: Mi natomiast dla a=4 i b=8
82(4√2−8)2 > 18
≈351,36 > 0,125
12 paź 01:07
a7: tak, tak

no przecież napisałam, że źle policzyłam
chyba jest OK
12 paź 01:09
a7: ale lepiej , żeby potwierdził ktoś jeszcze
12 paź 01:09
Damian#UDM: Też mi się wydaje, że trzeba to bardziej fachowo udowodnić

Dziękuje
a7 za pomoc
12 paź 01:25
jc: ≤
Rozpatrujemy dwa przypadki.
| | 1 | |
(1) |a/b − 1/√2| ≥ 1/2. Wtedy |1/b 1/√2| > |
| . |
| | 4b2 | |
(2) |a/b − 1/
√2| ≤ 1/2. Wtedy |a/b + 1/
√2| = |a/b − 1/
√2 +
√2| ≥
√2 − |a/b−1/
√2|
≥
√2 − 1/2 > 1/2
1 ≤ |2a
2−b
2| = 2b
2 |a/b − 1/
√2| |a/b + 1/
√2| < b
2 |a/b − 1/
√2|
| | 1 | |
Stąd |a/b − 1/√2| > 1/b2 > |
| |
| | 4b2 | |
Faktycznie mamy silniejsze nierówności, chyba że coś pomyliłem.
12 paź 12:25