MATMA HELP !
guzik :): cześć mam takie zadania.
1.Zapoznaj się z tabelką :
WALUTA KUPNO SPRZEDAŻ
DOLAR $ 3,87zł 4,01zł
EURO 4,52zł 4,66zł
zadanie: Ile euro możesz kupić w tym kantorze za 200 dolarów ?
2.Zapoznaj się z tabelką :
WALUTA PLN EURO
OPROCENTOWANIE 8 4
Oprocentowanie w skali rocznej
UWAGA:Banki potrącają od odsetek podatek w wysokości 20%
a)zadanie

an oszczędny wpłacił do banku "Grosz" kwotę 1200zł na rok.Jaki będzie stan jego
konta po upływie roku?
b)zadanie:Jakie odsetki uzyska pan Oszczędny od kwoty 1600 euro wpłaconej do tego banku na pół
roku ?
28 lut 17:47
lala: Zadanie 1,
Dolary zamieniasz na zl.
200 * 4.01 = 802zl
802zl/4.52≈177
Odp. Za 200 dolarow mozna kupic okolo 177 euro.
Zadanie 2.
1200zl*8/100 = 96zl
1200zl+96zl=1296zl −> po uplywie roku
1600*4/100=64 euro
1600+64=1664 euro −> po uplywie roku
28 lut 18:06
guzik :): ale nie rozumiem czemu w zadaniu 2 i 3 jest np 8/100 wytłumaczy mi to ktoś ?
28 lut 18:13