arytmetyka
salamandra: Czy umiałby ktoś z Was wytłumaczyć mi podpunkt b) ze zdjęcia jak dodać binarnie jedynkę do
tamtej liczby?
Wykładowca tłumaczył to na zasadzie rozpisywania możliwych cyfr w danej liczbie, czyli w
binarnej (0,1) i później (jak widać w przykładzie a)) jeśli mamy na końcu 0, to jest ono
mniejsze od największej możliwej cyfry (1), więc przesuwamy cyfrę jedności o jeden w prawo
itd.
Jeśli ostatnia cyfra byłaby równa tej największej możliwej (1), to cykl powtórzyłby się do
momentu, aż dana cyfra byłaby różna od tej największej możliwej.
W drugim przykładzie nie mogę się połapać czemu cykl kończy się dopiero za trzecim razem.
Według mnie, dodajemy, więc mamy 2 (binarnie 10), więc zapisujemy 0, a jedynka przechodzi, tak
jak w zwykłym dodawaniu pisemnym, więc na drugiej pozycji mamy znowu 2 (binarnie 10),
zapisujemy 0, i jedynka z powrotem przechodzi dalej− na trzeciej pozycji mamy 1, no i dalej
już przepisujemy. Ale według tego myślenia, to cykl powinniśmy zakończyć w pozycji drugiej, bo
już tam cyfra ≠1.
Przepraszam, nie potrafię prościej wyjaśnić o co mi chodzi
link:
https://imgur.com/a/SvZ8rpT
11 paź 19:14
salamandra: Chociaż chyba doszedłem do błędu − tam gdzie mamy trzy linijki pod rząd =1, ≠1, ≠1, to ta druga
linijka chyba powinna również być =1, a nie ≠1 i to mnie zmyliło
11 paź 19:26
a7: mamy 1+1=0 pełna "dziesiątka" jeden dalej, następnie 1+1 = 0 pełna dziesiątka 1 dalej, 1+0 =1 i
resztę przepisujemy
11 paź 19:30
Mila:
Nie wiem jakie liczby chcesz dodać.
Napisz tutaj, bo tam są bazgroły.
Będę po 20.
11 paź 19:31
a7:
101011
+ 1
____________
101100
11 paź 19:32
salamandra: 101011+1 (w systemie binarnym). Już sobie poradziłem, tak jak napisałem 19:26− zmyliła mnie ta
druga linijka, w której powinno być napisane =1.
@a7, tak, obliczyć umiem, ale chciałem załapać ten sposób wykładowcy, bo on na dobrą sprawę nic
nie dodawał, tylko zawsze coś przesuwał, przy dzieleniu, też nie dzielił, tylko dokonywał
przesunięcia bitowego. Nawet jakbym miał dwie liczby binarne do dodania, to nadal wolałbym
zamienić je szybko na system dziesiętny i później z powrotem na binarkę, na razie co prawda
pokazywał tylko "dodawanie" jedynki.
11 paź 19:33
a7: możesz wpisać w wyszukiwarkę dodawanie w systemie binarnym i jest na wiele sposobów bardzo
szybko wytłumaczone
to dużo szybsze niż zamienianie na dziesiętny
0 1 0 1
+0 0 1 1
____ ___ ____ ____
0 1 1 10
11 paź 19:37
Mila:
11 paź 20:11