korelacja,hipotezy,poziom istotnosci
421234: Jak zweryfikować istotność korelacji mając :
wsp korelacji pearsona = 0,9751
n=295
p=0,05
bo obliczając hipotezy to mi wychodzi przedział krytyczny pomiedzy −217,6661 a 368,3539
natomiast Temp = 75,3539 więc jest pomiędzy tymi więc jest w środku :c czyli ani nie wchodzi na
plus
od 368 ani nie wchodzi na minus od 217 czyli jest niestatyczna? niestatyczna to to samo co
nieistotna?
bo uzylem kalkulatora poziomu istotności − na internecie i wyszło mi p<0,001
0,9751 > 0,001
czyli weryfikacja jest itotna − korelacja między jednym wskaźnikiem giełdowym a tbsp występuje
co w sumie bardzo ładnie widać na wykresie rozrzutu.
Zostawić to tak i wpisać do worda czy jakoś mogę to obliczyć?
Ja totalnie nie wiem co sie dzieje odkąd jest te e−nauczanie a chyba jestem starej daty bo jak
idzie
mi sie uczyć z ksiazek ktore mam na kompie to nagle jestem otępiały na maksa, lubie papier i
zeszyt.
10 paź 20:19