zaprzeczenia
hania: ocenic wartosc logiczna zdan i zapisac zaprzeczenia
∀ x∊R ∃y∊N x+y=2 ( mam to czytac tak : dla kazdego x rzeczywistego istnieje takie y naturalne
ze− tak rozumiec?)
wartosc logiczna tego zdania moge ocenic podstawiajac np za x=1,5 i wtedy warosc jest 0
zaprzeczenie bedzie wygladac tak
∃ x∊R ∀y∊N x+y≠2 jak je przeczytac ? jaka jest jego wartosc logiczna? po prostu jako
zaprzeczenie falszu ma wartosc logiczna 1?
10 paź 17:45
ite:
∀x∊R ∃y∊N (x+y=2)
Dla każdej liczby rzeczywistej x istnieje taka liczba naturalna y, że ich suma jest równa 2.
Zdanie jest fałszywe, jego wartość logiczna wynosi 0. Żeby to wykazać, wystarczy podany
kontrprzykład czyli x=1,5 .
∃x∊R ∀y∊N (x+y≠2)
Istnieje liczba rzeczywista x taka, że dla każdej liczby naturalnej y ich suma jest różna od
dwóch.
Zdanie jest prawdziwe, jego wartość logiczna wynosi 1.
10 paź 21:52
hania: troche mam problem z ogarnieciem tego wantyfiaktora ∃, bo w przypadku ∀ tak jak w 1 widze ze
jesli chociaz jeden przyklad mi nie spelnia to jest to falsz
czyli to drugie zdanie moge rozumiec tak, ze istnieje jakas liczba x dla kazdego y ktorych suma
jest rozna od 2 ?
i tez moge jakikolwiek przyklad wziac np x=1,5 y=2
czy w jaki sposob powinnam ocenic wartosc logiczna tego zdania
11 paź 11:51
ite:
∃x∊R ∀y∊N (x+y≠2)
Drugie zdanie mówi, że istnieje jakaś (przynajmniej jedna) liczba rzeczywista x, która z każdą
(czyli dowolną) liczbą naturalną y daje sumę inną niż 2.
Jeśli chcesz pokazać, że takie zdanie jest prawdziwe musisz wskazać (wystarczy jedną) liczbę
rzeczywistą, ale nie można do niej dobrać jednej (albo innej skończonej ilości liczb
naturalnych), które po dodaniu do niej dadzą wynik inny niż 2. A tak chcesz zrobić 11:51.
Trzeba pokazać, że będzie to prawdziwe dla wszystkich liczb naturalnych (ponieważ użyto
kwantyfikatora ogólnego ). Tutaj najlepiej przekształcić zapis predykatu do postaci y≠2−x.
Stąd dla wybranego x=1,5 będzie to y≠2−1,5.
y≠0,5 ← żeby zapis był prawdziwy y musi być różne od 0.5 a tę własność ma każda liczba
naturalna.
11 paź 17:45
11 paź 18:03
ania: okey zaczynam to ukladac w glowie, czy za x moge sb podstawic bo to −istnieje jakas
pomoglbys mi ze z takim przykladem jeszcze
∃a∊R ∃b∊R (a+b)2=a2+b2
11 paź 19:19
ania: w tym przypadku moge sb podstawic prawda np 0 i 0
zaprzeczenie bedzie takie
∀x∊R ∀x∊R (a+b)2≠a2+b2 ?
jak ocenic wartosc logiczna zaprzeczenia czy to jest odrazu 0 jako zaprzeczenie prawdy
11 paź 19:21
ite:
Zapis zaprzeczenia się zgadza, tylko mała korekta − zmienione zostały zmienne.
∀a∊R ∀b∊R (a+b)
2≠a
2+b
2
Wartość logiczna zaprzeczenia zdania prawdziwego wynosi 0.
Zapis zaprzeczeń przy kilku kwantyfikatorach dobrze jest wyjasniony w tym filmie.
https://www.youtube.com/watch?v=ckFsNRDoY3E
11 paź 20:25