Nierówność wielomianowa
xx: Rozwiąż nierówność 4x3 (x2 −3x −10) (−1+ 4x −4x2)<0
Z czego wychodzi mi 4x3 (x+2) (x−5) (x−1/2)2<0
Z odpowiedzi wynika że wykres zaczynami rysować od dołu z prawej strony, jednak nie wiem
dlaczego skoro x po wymnożeniu z postaci iloczynowej ma znak dodatni
10 paź 11:51
ICSP: | | 1 | |
(−1 + 4x − 4x2) = −4(x − |
| )2 |
| | 2 | |
10 paź 12:15
xx: z jakiego wzoru wyciągnąłeś −4 przed nawias?
10 paź 12:17
ICSP: zależy od tego w jaki sposób zamieniłeś
| | 1 | |
−1 + 4x − 4x2 na (x − |
| )2 |
| | 2 | |
Wtedy mogę wskazać Ci błąd.
10 paź 12:22
xx: policzyłam deltę = 42 +4*4=0 zatem x=1/2 zatem można to zapisać jako (x−1/2)2
10 paź 12:26
ICSP: ax
2 + bx + c
postać iloczynowa:
a(x − x
0)
2
Czyli ten współczynnik a zostaje przed nawiasem.
Trzeba na to uważać.
10 paź 12:29
xx: dziękuję bardzo <3 chyba to mi właśnie umknęło
10 paź 13:10