równanie rózniczkowe
lola456: Rozwiąż równanie różniczkowe:
1) xy' = y + √x2 − y2
Dzielę to przez x i nie wiem, co dalej z tym zrobić...
Czy mógłby ktoś mnie nakierować?
10 paź 00:30
wredulus_pospolitus:
xy' = y + x
√1 − (y/x)2
y' = (y/x) +
√1 − (y/x)2
a teraz widzisz co by można było zrobić
10 paź 09:18
wredulus_pospolitus:
PS. założyłem, że x > 0 ... dla x < 0 pojawi się minus
10 paź 09:19
lola456:
O tak, teraz już to widzę, a czy mogłabym prosić o pomoc z takim równaniem:
| | 1 | | 1 | |
y' = − |
| + |
| |
| | 1 − yx | | y − y2x | |
zrobiłam podstawienie:
z tego wyliczałam:
i nie wiem jak teraz policzyć y' z * i czy wgl dobrze rozumuję ? bo muszę go wstawić do tego
wzoru:
10 paź 09:34
lola456: .
12 paź 14:23
Szkolniak: | | y2 | | y | |
y'=(y− |
| )−1−(1− |
| )−1 |
| | x | | x | |
| | yx−y2 | | x−y | |
y'=( |
| )−1−( |
| )−1 |
| | yx | | x | |
y'=0 ⇒ y=C
Ja bym to zrobił w ten sposób, ale nie jestem pewien.
19 paź 22:23
wredulus_pospolitus:
Szkolniak błąd w drugiej linijce
| | y2 | | yx − y2 | | | |
y − |
| = |
|  a nie |
| |
| | x | | x | | yx | |
19 paź 22:28
wredulus_pospolitus:
Szkolniak ... zauważ, że Ty de facto wykazałeś, że:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| −−−> |
| = 1 −−−> y = 1 |
| 1 − y/x | | y | | 1 − y/x | | y | |
19 paź 22:29
Szkolniak: Pomyślę nad tym teraz
19 paź 22:46
Szkolniak: | | x(1−y) | |
Dochodzę do postaci y'= |
| , ale chyba trochę mi jeszcze brak aby to zrobić.. |
| | y(x−y) | |
19 paź 23:08
jc:
| | xy' − y | | √x2−y2 | |
(y/x)' = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
u=y/x
xu' =
√1−u2
∫du/
√1−u2= ∫dx/x
arcsin u = C+ ln x
u = sin (C + ln x)
y= x sin(C + ln x)
ale lepiej sprawdź!
20 paź 00:15