matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sin * cos.
kinia:
Wiedząc, że sinα + cosα =
5
4
, oblicz sinα * cosα. /dzieki z gory ; )
28 lut 17:38
Emma:
sinα+cosα=
5
4
|
2
sin
2
α+2sinα*cosα+ cos
2
α=
25
16
sin
2
α+cos
2
α=1 2sinα*cosα=
25
16
−1=
9
16
/ : 2
9
sinα*cosα=
32
28 lut 18:27