nierówność
wiki 2003:
Wykaż,że dla dodatnich a,b,c zachodzi nierówność
6abc≤ab(a+b)+bc(b+c)+ac(a+c)≤2(a3+b3+c63)
9 paź 20:02
Minato:
Z nierówności między średnimi mamy
Am ≥ Gm
| a2b + ab2 + b2c + bc2 + a2c + ac2 | |
| ≥ 6√a2b*ab2*b2c*bc2*a2c*ac2 = |
| 6 | |
=
6√(abc)6 = abc, zatem
ab(a+b) + bc(b+c) + ac(a+c)
Nad drugą częścią jeszcze trzeba pomyśleć.
9 paź 20:30
Minato:
Poprawka
..., zatem
ab(a+b) + bc(b+c) + ac(a+c) ≥ 6abc
9 paź 20:31
Des:
a3+b3+a3+c3+b3+c3 ≥ ab(a+b) + bc(b+c) + ac(a+c)
(a+b)(a2−ab+b2) + (a+c)(a2−ac+c2) + (b+c)(b2−bc+c2) ≥ ab(a+b) + bc(b+c) + ac(a+c)
(a+b)(a−b)2 + (a+c)(a−c)2 + (c+b)(c−b)2 ≥ 0
9 paź 20:59
Eta:
Prawa strona
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) ≥ (a+b)ab
to (a+b)ab≤a3+b3
(a+c)ac≤a3+c3
(b+c)bc≤ b3+c3
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a+b)ab+(a+c)ac+(b+c)bc≤2(a3+b3+c3)
9 paź 22:21