Indukcja Fibonacci
hubik: Jak udowodnić indukcyjnie że zbiór Fibonacciego, przedstawiony jako funkcja:
F
0 = 0
F
1 = 1
F
n = F
n−2+F
n−1 dla n≥2
Ma właściwość:
F
n+1 = 1+ ∑
n−1i=0 F
i
Zrobiłem to tak, ale pewnie źle jak zwykle XD
n=1
F
2 = 1 + F
0 = 1 − prawda
n+1=2
F
3 = 1+ F
0 + F
1 = 2 − prawda
Dla dowolnego n≥1, n+2
F
n+2+1 =F
(n+2+1)−2 + F
(n+2+1)−1
F
n+3 = F
n+1 + F
n+2
1+F
0+F
1+...+F
n+1 = F
n+1+F
n+2
F
n+2 = 1+F
0 + F
1 +...+ F
n
Ponieważ n≥1 Powyższe równanie jest prawdziwe
Myślę że jestem na dobrej drodze ale czegoś tu brakuje
9 paź 16:30
jc: Masz pokazać dwie rzeczy
1. T0
2. ∀n ( Tn ⇒ Tn+1)
A Ty wychodzisz od (∀n Tn)
To nie ma sensu bo to właśnie masz wykazać.
9 paź 18:37
hubik: Nie zaznaczyłem tego ale we wzorze Fn+1 = 1 + ... To jest tylko dla n>= 1
Więc jak mam wykazać że to się spełnia dla n = 0? A potem 1+ F0 + F1 + ... Fn = Fn+2
9 paź 18:49
wredulus_pospolitus:
1) F1 = 1 + F0 = 1
2) Fn = 1 + ∑0n−1 Fi
3) Fn+1 = Fn + Fn−1 = 1 + ∑0n−2 i + Fn−1 = 1 + ∑0n−1 Fi
c.n.w.
9 paź 19:07
wredulus_pospolitus:
w (3) pierwsza suma ... ta winno być Fi a nie samo i
9 paź 19:08
wredulus_pospolitus:
i poprawka do (2)
winno być
Fn = 1 + ∑0n−2 Fi
9 paź 19:08