trapez
Moris:
W trapezie ABCD o podstawach AB i CD , na ramieniu BC wybrano punkt E
wiedząc,że pola trójkątów ABE, DCE i ADE są odpowiednio równe P1,P2 i S
Wykaż,że S≥2√P1*P2
8 paź 22:08
Eta:
| | au | | bw | | a+b | | au | | bw | | aw+bu | |
P1= |
| , P2= |
| P(ABCD)= |
| *(u+w) = |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P(ABCD)=P
1+P
2+S
z nierówności między średnimi AM≥GM
| | aw+bu | |
S= |
| ≥√aw*bu =√au*bw=√2P1*2P2= 2√P1*P2 |
| | 2 | |
S≥2
√P1*P2
=============
8 paź 22:59
Serce w rozterce : Mozna bez srednich?
Dziękuję .
9 paź 13:50
wredulus_pospolitus: Nie można. Proszę
9 paź 14:00
Serce w rozterce : Ok. Wo mingbai (rozumiem)
9 paź 14:29
Moris:
Wow dzięki eta
9 paź 19:50