Zadanie z prawdopodobieństwa
albi: Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, ponieważ nie potrafię sobię z nim
poradzić.
Ustawiamy w pewnej kolejności n różnych przedmiotów, gdzie n ≥ 2. Następnie mieszamy je ze
sobą i ustawiamy ponownie w przypadkowy sposób (zakładamy, że wszystkie
ustawienia sa jednakowo prawdopodobne). Stosując zasadę włączeń i wyłączeń obliczyć
prawdopodobieństwo, że co najmniej jeden z tych przedmiotów stoi na poprzednio zajmowanym
miejscu.
8 paź 21:26
wredulus_pospolitus:
| |
*P(Jeden 'wybrany' stoi na swoim miejscu) |
| |
| | | |
− | *P(Dwa 'wybrane' stoją na swoim miejscu) |
| | |
| | | |
+ | *P(Trzy 'wybrane' stoją na swoim miejscu) |
| | |
| | | |
− | *P(Dwa 'wybrane' stoją na swoim miejscu) |
| | |
+ .....
| | | |
± | *P(Wszystkie stoją na swoim miejscu) |
| | |
8 paź 21:32
albi: Doszedłem sam do tego momentu, tylko nie wiem jak kontynuować to zadanie
8 paź 21:45
wredulus_pospolitus:
To super, że 'sam doszedłeś do tego momentu' (akurat tego) ... szkoda że nie napisałeś tego na
wstępie (no bo po co)
8 paź 21:47
wredulus_pospolitus:
To ile wynosi: P(Jeden 'wybrany' stoi na swoim miejscu)
8 paź 21:48
albi: 1/n ponieważ wybraliśmy jeden element do którego pasuje tylko jedno z n możliwych miejsc ze
wcześniejczego ułożenia, przy następnym będziemy mieli 1/n * 1/(n−1) ponieważ mamy 2 "wybrane"
i stawiamy jeden na swoim miejscu czyli na jendym z n miejsc a następnie drugi ale dla niego
jest już tylko n−1 możliwych miejsc stąd 1/(n−1)
8 paź 22:00
wredulus_pospolitus:
super więc masz:
| | 1 | | n | | 1 | | 1 | |
* |
| = |
| * |
| = |
| |
| | n | | 1! | | n | | 1! | |
| | 1 | | n(n−1) | | 1 | | 1 | |
* |
| = |
| * |
| = |
| |
| | n(n−1) | | 2! | | n(n−1) | | 2! | |
| | 1 | | n(n−1)(n−2) | | 1 | | 1 | |
* |
| = |
| * |
| = |
| |
| | n(n−1)(n−2) | | 3! | | n(n−1)(n−2) | | 3! | |
Widzisz zależność

Układasz sumę i rozwiązujesz
8 paź 22:12
albi: Właśnie zauważenia tej zależności mi brakowało, dziękuję bardzo za pomoc
8 paź 22:18