Własności logarytmów
BoosterXS: Wykaż, że spełniona jest równość 3log2(5) = 5log2(3) Podpowie ktoś jak ruszyć z tym
równaniem?
8 paź 21:15
BoosterXS: Oczywiście oba logarytmy są o podstawie 2

trochę nie wyszedł mi zapis
8 paź 21:16
a7: chyba logarytmujemy obie strony i po sprawie (plu s korzystamy z wzoru na potęgę przed
logarytm)
log23log25=log25log23
log25*log23=log23*log25
8 paź 21:20
a7: ?
8 paź 21:20
wredulus_pospolitus:
3
log25 = (*)
| | log35 | |
// rozpiszmy: log25 = |
| // |
| | log32 | |
(*) = (3
log35)
1/(log32) = 5
1/(log32) = 5
log23
użyte wzory:
a
b/c = (a
b)
1/c
a
logab = b
8 paź 21:22
a7: moim zdaniem sposób z logarytmowaniem obu stron dużo szybszy a poprawny gdyż obie strony
równania są dodatnie, więc można logarytmować
8 paź 21:28
wredulus_pospolitus:
oczywiście że szybszy
8 paź 21:29
Eta:
log25=x ⇒ 5=2x
3x= (2x)log23=3x
alogcb=blogca
8 paź 21:36
BoosterXS: Ogromnie dziękuję
13 paź 23:30