Interpretacja rozwiązania zadania
Marcin: Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, zinterpretować rozwiązanie tego zadania?
Przedsiębiorstwo ma dwie maszyny produkujące kubki. 75% produkuje nowa maszyna, 25% produkuje
stara maszyna.
Nowa maszyna produkuje 8% kubków z wadą a stara maszyna 23% kubków z wadą.
1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowy kubek jest wadliwy?
2. Biorąc pod uwagę, że losowo wybrany kubek jest wadliwy jakie jest prawdopodobieństwo, że
został wyprodukowany przez nową maszynę?
Zrobiłem sobie drzewo:
produkcja
0,25 / \ 0,75
stara maszyna nowa maszyna
0,77 / \ 0,23 0,92 / \ 0,08
dobry wada dobry wada
1. Prawdopodobieństwo warunkowe
P(wada) = P(wada|stara maszyna) * P(stara maszyna) + P(wada|nowa maszyna) * P(nowa maszyna) =
0,23 *0,25 + 0,08 * 0,75 = 0,1175
2. P(nowa maszyna|wada) = (P(wada|nowa maszyna) * P(nowa maszyna))/P(wada) = (0,08 *
0,75)/0,1175 = 0,51
Dlaczego np. w 2. najpierw jest nowa maszyna|wada a nie wada|nowamaszyna czy może to nie ma
znaczenia które pierwsze?
Co i jak i dlaczego tak podstawiać a nie inaczej?
8 paź 17:37
wredulus_pospolitus:
Bo 'P(nowa maszyna | wada)' czytasz jako: prawdopodobieństwo wylosowania kubka z nowej
maszyny POD WARUNKIEM że tenże kubek jest wadliwy
czyli dokładnie to co masz w poleceniu
8 paź 18:48
wredulus_pospolitus:
Natomiast zapis: P(wada | nowa maszyna) oznacza:
Prawdopodobieństwo uzyskania wadliwego kubka pod warunkiem, że losowaliśmy z tych
wyprodukowanych przez nową maszynę.
8 paź 18:49
wredulus_pospolitus:
Czy to zadanie otrzymałeś na zajęciach zdalnych

Czy tak w szkole było ... zanotowałeś bez
namysłu i teraz nad tym dumasz
8 paź 18:50
Marcin: wreduluspospolitus:
Tak, zajęcia zdalne, zanotowane i próbuję to zrozumieć na swój sposób.
No dobrze ale to:
"prawdopodobieństwo wylosowania kubka z nowej
maszyny POD WARUNKIEM że tenże kubek jest wadliwy"
jest chyba równoznaczne z tym:
"Prawdopodobieństwo uzyskania wadliwego kubka pod warunkiem, że losowaliśmy z tych
wyprodukowanych przez nową maszynę."
czy nie mam racji?
Druga rzecz, skąd mam wiedzieć że w punkcie drugim mam skorzystać ze wzoru Bayesa?
14 paź 17:05
wredulus_pospolitus:
Nie masz racji
"prawdopodobieństwo wylosowania kubka z nowej
maszyny POD WARUNKIEM że tenże kubek jest wadliwy"
to nic innego jak
| wadliwy kubek z nowej maszyny | |
| |
| wadliwe kubki (z nowej i starej maszyny) | |
Natomiast:
"Prawdopodobieństwo uzyskania wadliwego kubka pod warunkiem, że losowaliśmy z tych
wyprodukowanych przez nową maszynę."
to nic innego jak
| wadliwy kubek z nowej maszyny | |
| |
| kubki wyprodukowane przez nową maszynę (dobre i wadliwe) | |
Teraz widzisz różnicę pomiędzy tymi dwoma prawdopodobieństwami
14 paź 18:29
wredulus_pospolitus:
Z do pytania:
"Druga rzecz, skąd mam wiedzieć że w punkcie drugim mam skorzystać ze wzoru Bayesa?"
Najlepiej o tym W OGÓLE NIE WIEDZIEĆ

Po prostu 'czuć'/'rozumieć' co chcesz zrobić.
14 paź 18:30
wredulus_pospolitus:
To tak samo jakbyś miał:
W klasie jest 20 chłopów i 20 dziewoi. 5 chłopów i 10 dziewoi nosi okulary.
I byś powiedział, że prawdopodobieństwo że wylosowana osoba to chłop w okularach pod warunkiem,
że losowaliśmy z samych chłopów
jest taka sama co
prawdopodobieństwo że wylosowana osoba to chłop w okularach pod warunkiem, że losowaliśmy wśród
okularników

No nie ... bo losujemy z INNYCH (chodzi o liczność) GRUP.
14 paź 18:36