wektor
hania: Czy umiałby ktos mi wytlumaczyc dlaczego takie cos 2i−j ( gdzie i,j to wersory) moge rozumiec
jako wektor [2,−1]
8 paź 10:54
jc: (2,−1) to zapisane obok siebie współczynniki przed i oraz j.
Wszytko jedno, czy wykonujesz działania używając i, j:
(3i+5j) + (2i+j) = 5i + 6j
czy tylko patrzysz na współczynniki
(3,5) + (2,1) = (5,6)
Podobnie: 2(3i+7j)=6i+14j, 2(3,7)=(6,14).
8 paź 11:26
HGH: Czyżby pytanie po ćwiczeniach z fizyki? (:
8 paź 15:03
znak: Każdy wektor da się zapisać jako kombinację liniową wektorów z pewnej bazy w danej przestrzeni
liniowej. Stąd jeśli i = [1, 0] oraz j = [0, 1], to 2i − j = 2[1, 0] + (−1)[0, 1] = [2, 0] +
[0, −1] = [2, −1]
8 paź 15:55