Zaznaczyc na p laszczyznie zbior punktow odpowiadajacy liczbom zespolonym s
jaros: Zaznaczyc na płaszczyznie zbiór punktow odpowiadajacy liczbom zespolonym spełniajacym
warunk:
1) Iz − 1 − iI <1
2) Iz − 2I = I z + 2iI
Czym jest tutaj z?
8 paź 00:14
Jerzy:
z to liczba zespolona
|z − z0| to odległość punktu odpowiadającego liczbie z od punktu odpowiadającego liczbie z0
1) |z − 1 − i| < 1 ⇔ |z − (1 + i)| < 1 , jest to wnetrze okregu o środku w punkcie (1 + i) i
promieniu r = 1
2) |z − 2| = |z + 2i| ⇔ |z − (−2i)| , jest to zbiór punktów równoodległych od punktów 2 oraz
−2i, a zatem
jest to symetralna odcinka o końcach w punktach 2 oraz −2i.
8 paź 10:06