równanie różniczkowe
lola456: Rozwiąż równanie różniczkowe:
y' = (y − x + 1)
2
Robię podstawienie:
u = y − x + 1
| | du | |
natomiast licząc dalej wychodzi mi bardzo brzydka całka z |
| , więc może należy |
| | u2 − 1 | |
zrobić inne podstawienie.
Prosiłabym o nakierowanie
8 paź 00:11
lola456:
Jednak miałam błąd w obliczeniach.
Mój wynik to:
| | y − x | |
ln( |
| ) = 2(x + C) |
| | y − x + 2 | |
8 paź 00:24
jc:
(y−x+1)' = (y−x+1)
2 − 1
| | du | | 1 | | u−1 | |
∫ |
| = |
| ln| |
| | + C |
| | u2−1 | | 2 | | u+1 | |
Wydaje się, że masz dobry wynik, ale uważaj na przypadki (w sumie 5).
y=x też jest rozwiązaniem!
Podobnie y=x−2.
8 paź 09:55
lola456:
Skąd aż 5 przypadków ?
znalazłam:
y − x + 2 = 0
y − x = 0
y − x + 2 = 0
8 paź 11:33
jc: Chodzi o ten moduł pod logarytmem.
(1) u < −1
(2) u = −1
(3) −1 < u < 1
(4) u = 1
(5) u > 1
8 paź 12:51
lola456:
A no tak... Już to widzę, dziękuję
8 paź 13:56
lola456:
| | y − x | |
A jak np. mając rozwiązane równanie różniczkowe: y' = |
| |
| | y + x | |
=>
| 1 | | y2 + x2 | |
| ln| |
| | + arctgyx = −ln|x| + C |
| 2 | | x2 | |
mając y(1) = 1
uzyskać odpowiedź?
Nie mogę sobie z tym poradzić
8 paź 13:59
jc: Podstawiasz x=y=1 i otrzymujesz
x ani y nie wyznaczysz. Moduły możesz pominąć.
8 paź 14:43
lola456:
Rzeczywiście... coś mnie przyćmiło

Ślicznie dziękuję za poświęcony czas i pomoc
9 paź 00:39