Okrąg wpisany w trapez
Matematyk: Wiadomo, że w trapez można wpisać okrąg. Na ramionach tego trapezu, jako na średnicach,
konstruujemy okręgi. Pokaż, że powstałe okręgi są styczne zewnętrznie.
28 lut 17:28
tim: Rysuję.
28 lut 17:31
tim:

Odcinek r + R łączy środek ramion, zatem jest on równy długości tego odcinka:
Mamy wykazać, że:
Wiemy także, że a + b = c + d
Wiemy też, że c = 2r, a d = 2R
Zatem:
a + b = 2r + 2R
(a + b)/2 = r + R
co należało wykazać.
28 lut 17:37
Matematyk: Dzięki
28 lut 17:42
Matematyk:

Jeszcze takie jedno.
Dany jest trójkąt ostrokątny ABC. Uzasadnij, że |∠ACH|=|∠BCO|, gdzie AH jest wysokością w tym
trójkącie i O jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie(patrz rysunek)
28 lut 17:50
Ozz: Właśnie co z zadankiem powyżej? Jak je rozszyfrować?
21 mar 16:12