Pierwiastki
Zosia: √2 * 3√2 : √8 =
Przedstaw w postaci a do m , gdzie m jest liczbą całkowitą
proszę o pomoc coś mi tu nie wychodzi
7 paź 21:34
Zosia: wyszło mi 2 do potęgi −2/3
ale w odpowiedziach jest inaczej
7 paź 21:35
ICSP: 21/2 + 1/3 − 3/2 = 2−2/3
7 paź 21:38
Zosia: też tak mi wyszlo ale −2/3 to nie jest liczba całkowita....
7 paź 21:45
Zosia: ma wyjść ( 3√2 ) −2
7 paź 21:46
Zosia: do potęgi −2
7 paź 21:46
ICSP: to samo tylko inaczej zapisane
7 paź 21:51
getin:
√2 * 3√2 : √8 = 21/2 * 21/3 : 23/2 = 2−2/3 = (2−2/333333)111111
8 paź 12:34
Jerzy:
2−2/3 = (21/3)−2 = (3√2)−2 , czyli tak, jak masz w odpowiedziach.
8 paź 12:49