własności wartości bezwzględnej
Krzrantop: Zbadaj liczbę rozwiązań danego równania w zależności od wartości parametru m
|x−4| + |2+x| = m
7 paź 19:57
Jerzy:
Naszkicuj wykres f(x) = ..... lewa strona równania, a potem przecinaj ją prostą y = m i ustalaj
w ilu miejscach przecina ona wykres f(x) w zależności od m.
7 paź 20:03
Minato:

dla m∊(−
∞;7) mamy 0 rozwiązań
dla m = 7 mamy nieskończenie wiele rozwiązań
dla m ∊(7: +
∞) mamy 2 rozwiązania
7 paź 20:07
krystian: α√2π⇒
7 paź 20:11
Jerzy:
20:11, a tobie o co się rozchodzi ?
7 paź 20:13
Krzrantop: dla x∊<−2,4)
4−x+2+x =m
m∊(−∞,6) jest 0
m=6 nieskończenie wiele
m∊(6,+∞) 2 rozwiązania
7 paź 20:59
Minato:
Fakt, 6 jest punktem granicznym. Żle policzyłem kratki
7 paź 21:18