czy tak jest dobrze?
Jan: czy tak jest dobrze?
2x2−4x≥x−2
2x2−5x+2≥0
a=2,b=−5,c=2
Delta=(−5)2−4*2*2
Delta=25−16=9
Pierwiastek z 9 to 3
x1=5−3 dzielone na 2*2=1\2
x2=5+3 dzielone na 2*2=2
7 paź 18:25
wredulus_pospolitus:
czyli wyszło Ci (2x−1)(x−2)
szybkie sprawdzenie .... zgadza się
7 paź 18:29
wredulus_pospolitus: ale to nie jest koniec zadania
7 paź 18:29
Jan: to jest rozwiązywanie nierówności
7 paź 18:31
Jan: wyszło x1=1\2
a x2=2
7 paź 18:33
Eta:

Bez delty !
2x(x−2)−(x−2)≥0
(x−2)(2x−1)≥0 , x
1=2 , x
2=1/2
odp: x∊( −
∞,1/2> U <2,
∞)
=====================
7 paź 19:54