Prawdopodobieństwo
Aneyh: Z przedziału [−2,2] wybrano losowo dwie liczby x i y. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
x2−1≤y≤x+1.
Ω=16
A=∫ od −1 do 1 (x+1−x2+1)dx + ∫ od 1 do √3 (2−x2+1)dx = [−1/3x3+1/2x2+2x]od −1 do 1 +
[−1/3x3+3x]od 1 do √3 = −1/3+1/2+2−1/3−1/2+2−√3+3√3+1/3−3=2/3 + 2√3
P(A)=(2/3 + 2√3)/16 = (1 + √3)/24
Czy powyższe zadanie jest dobrze rozwiązane?
7 paź 16:46
kerajs: Całki mają poprawne granice i wyrażenia podcałkowe. Obliczeń nie sprawdzałem.
Ponadto w P(A) podane wyrażenia nie są równe (w prawym brak trójki).
7 paź 18:10
Aneyh: No tak, źle przepisane, dziękuję
7 paź 18:23