Wyprowadzenie wzoru
Jasiek: | d | | 2d | | d | | y0 | | y1 | | y0+y1 | |
| *(y1−y0)*(l+ |
| )+y0*d(l+ |
| )=d2*( |
| + |
| )+l*d*( |
| ) |
| 2 | | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | | 2 | |
Czy jest ktoś tak miły i pomógłby mi z wyprowadzeniem pierwszego członu, tak aby uzyskać ten po
znaku "="
7 paź 15:26
a7: np.ja mogę prawdopodobnie koło 20:00
ale sam nie umiesz wymnożyć, a potem wyłączyć "nowe" czynniki przed nawiasy?
7 paź 17:14
a7:
| | dl | | d2 | | d2 | |
L=( |
| + |
| )(y1−y0)+y0dl+ |
| y0= |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
| | dly1 | | dlyo | | d2y1 | | d2y0 | | d2 | |
= |
| − |
| + |
| − |
| +y0dl+ |
| yo= |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2d2y0 | | 3d2y0 | | d2y1 | | 2dly0 | | dly0 | | dly1 | |
=− |
| + |
| + |
| + |
| − |
| + |
| = |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | d2y0 | | d2y1 | | dly0 | | dly1 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 6 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | y0 | | y1 | | y0+y1 | |
=d2*( |
| + |
| )+dl( |
| ) |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
L=P
===
7 paź 18:47
Jasiek: Kurka wodna, robiłem jakoś na opak... czyli wyszło na to, że mam problem z kolejnością
wykonywania działań.. Trochę to smutne.. nie mniej jednak, bardzo dziękuję za pomoc
8 paź 02:58
a7:
8 paź 03:22
Jasiek: Mógłbyś mi odpowiedzieć, skąd pomysł, żeby wymnażać początek równania od drugiego nawiasu a nie
od (y1−y0)
8 paź 13:29
a7: tzn. można od (y1−y0), ale tak mi jakoś pasowało, zrobiłam tak, bo wydawało mi się wymnożenie
tych liter z drugiego nawiasu "przyjaźniejsze"
8 paź 13:31
a7: tu było "d" i tu było "d", może dlatego, nie chciałam potem dostać "oczopląsu"(?) może o to mi
chodziło
8 paź 13:32
a7: może też rzuciło mi się w oczy "d2" po drugiej stronie równości i pomyślałam, że warto to d2
już mieć najpierw
także nie ma jakieś tajemnicy w tym co najpierw, uznałam że tak mi będzie wygodniej, no i i jak
widać wyszło ok.
8 paź 13:36
Jasiek: Dziękuję raz jeszcze, sensownie wytłumaczone. Kłaniam się panienko. ( :
8 paź 16:12
a7: (:
8 paź 16:23