lzespolone
adas: Rozwiaz rownanie
z4=−16
Jak najszybciej rozwiazywac takie rownania?
Liczyc jeden pierwiastek i potem kolejne liczyc ze wzoru czy jest jakis szybszy sposób?
7 paź 14:50
Maciess: Jak nie widzisz jednego pierwiastka to od razu de Moivre. Jak zauwazysz to wtedy mozesz
skorzystac z tego, ze wiesz jak rozkaldaja sie pierwastki na plaszyźnie
7 paź 14:58
jc: (1+i)2=2i
(1+i)4=−4
[√2(1+i)]4=−16
i mamy jeden pierwiastek z=√2(1+i), a pozostałe uzyskasz mnożąc odkryty pierwiastek
przez −1, i oraz −i.
7 paź 15:02
Mila:
z4=−16
z4=i2*16
z4−i2*16=0
(z2−4i)*(z2+4i)=0
z2=4i lub z2=−4i
z2=2*2i lub z2=2*(−2i)
z2=2*(1+i)2 lub z2=2*(1−i)2
z=√2*(1+i) lub z=−√2*(1+i) lub z=√2*(1−i) lub z=−√2*(1−i)
==============================================
7 paź 18:37