Szereg
Olek: zbadaj korzystając z kryterium cauchego zbieżność szeregu
i nie wiem co teraz z tym zrobić
7 paź 10:36
wredulus_pospolitus:
z tw. o 3 ciągach skorzystaj i udowodnij, że:
n√3n + 5n −> 5
7 paź 10:38
Olek: oki
7 paź 10:40
wredulus_pospolitus:
albo po prostu:
| n | | n | | n | | n | | n | |
| ≥ |
| = |
| = |
| ≥ |
| |
| n√3n+5n | | n√5n+5n | | n√5n*n√2 | | 5*n√2 | | 10 | |
wniosek i koniec zabawy
7 paź 10:41
Olek: może być też
7 paź 10:56
7 paź 12:37
ICSP: | | n2020 | |
lim |
| = ∞ |
| | (2n − √n)1/n | |
7 paź 13:19
wredulus_pospolitus:
n√2n − √n ≤
n√2n = 2
więc
| n2020 | | n2020 | |
| ≥ |
| |
| n√2n − √n | | 2 | |
wniosek
7 paź 13:29